Féljünk tőlük vagy ne?

Rengetegszer kérdezik meg tőlünk az ügyfelek, hogy mit tegyenek a vírusok ellen, mert félnek tőlük.
Akkor kicsit boncoljuk fel a témát!

3 fő szempontra bontanám fel a vírusokat

  • Ártalmatlan vírusok: olyan vírusok, amelyekbe a készítőjük nem tett semmilyen károkozó funkciót. Az ilyen vírusok csak saját maguk terjesztésével, és az antivírus szoftverek kijátszásával foglalkoznak, a felhasználó munkáját semmiben nem akadályozzák. Céljuk, hogy az egész világon elterjednek, bizonyítva a programozó ügyességét. A felismerés után egy megfelelő vírusirtóval távolítsuk el a vírust, mert könnyen előfordulhat, hogy jelentősen romlik a rendszertelsesítmény, egyes programok nem indulnak el, vagy lefagyasztják a számítógépet, esetlegesen elrontják azt amelyet újratelepítéssel lehet orvosolni.
  • A felhasználót bosszantó, idegesítő vírusok; nem tesznek közvetlenül kárt a háttértárak tartalmában, de a felhasználót próbálják gátolni a normális munkavégzésben. A fertőzést követően néhány nappal, vagy egy előre meghatározott időpontban mindenféle zavaró funkciót aktivizálnak.Pl.:képernyőtartalom összekuszálása, esetleges lefagyasztás, vagy ilyesztő üzenetek küldése. Ide sorolnám még a hirdetéses vírusokat, amelyek kárt nem okoznak maximum az idegrendszerünknek mivel mindig újabbnál-újabb hirdetések bukkannak fel a képernyőn, amelynek idegörlő a bezárása hisz nem engedi ezt.
  • Kifejezetten rosszindulatú, káros vírusok. veszélyes vírusok, amelyek komoly anyagi károkat is okozhatnak a rosszul védett számítógépes rendszerekben.Ezek leggyakrabban a merevlemezen található állományokat törlik, módosítják, vagy csonkolják. Legfőbb céljuk nem a károkozás, hanem az, hogy minél több számítógépet tudjanak megfertőzni. A víruskészítő inkább a hatékony önreprodukálásra és a vírusirtók megtévesztésére fordítják a legtöbb energiát. Azért hogy legyen idejük elterjedni, soha ne rögtön a számítógépre kezeléskor kezdik el romboló tevékenységüket. Bizonyos ideig önmaguk szaporítását végzik, majd valamilyen esemény bekövetkezésekor végrehajtják az előre beléjük programozott feladatot. Továbbá vannak olyan vírusok, szerencsére ritkán találkozhatunk velük, amelyek a kém programokhoz sorolhatók legfőképp, de vírushoz is mivel Önmagát sokszorosítja. Ezek komoly anyagi problémát is okozhatnak hisz figyelik a tevékenységeinket többek között a gépelt szöveget is. Így könnyedén hozzáférhetnek a bankszámláinkhoz.

Milyen vírusfajták léteznek?

Rengeteg vírsfajta létezik de csak a leggyakoribbakat soroltatnám itt fel

  • Trójai faló (trojan horse): külsőleg alkalmazói program a háttérben viszont „aknamunkát” folytat. Nem tartoznak szigorúan a vírusok közé, de mindenképpen ártalmasak. Mint a nevük is mutatja, általában valami másnak álcázva érkeznek hozzánk, gyakran E­mail­ben, vagy az Internetről letöltve. Gyakran valamilyen jópofajátéknak vagy animációnak álcázzák magukat. Ha elindítjuk, akkor az vagy a vírust telepíti a számítógépre, vagy valamilyen közvetlen módon rongálja a háttértárak tartalmát. Azért nem nevezhető vírusnak, mert nem foglalkozik direkt módon önmaga terjesztésével és a felhasználók önként telepítik azt a számítógépükre.
  • Féreg (worm): olyan programok, amik rendszerről rendszerre terjednek, anélkül, hogy egy fájlt használnának a terjesztéséhez, a vírusokkal ellentétben, amik leginkább fájlokban terjednek. A férgek is fájl­okban vannak természetesen elrejtve, de azt másképpen használják ki, mint a vírusok. A féreg általában úgy utazik egy-­egy fájlban, hogy a fájl maga a féreg.
  • Hátsó kapu (backdoor) : olyan vírusok, amik a rendszeren egy részt nyitnak, ahol a támadások bejöhetnek, illetve amin keresztül az adatok szabadon áramolhatnak a tudtod nélkül.
  • Retrovírus: olyan vírusfajta, amik kifejezetten a vírusvédelmi programokat támadják meg, és teszik használhatatlanná.

Miután ismerjük a vírusokat, mikor mekkora bajban vagyunk?

  • Megelőzés: Nyílván a legjobb megoldás a megelőzés. Rendelkeznünk kell egy jó minőségű vírusírtóval. A legjobb az ha jogtiszta ez a program.
  • Korai felismerés: Ez az állapot amikor már bekaptuk a vírust, de időben észre vettük a jelenlétüket(gép lelassul, fura dolgokat művel), így nincs minden veszve.
  • Késői felismerés: Mikor már minden tünetet észrevettünk. Esetleg nem kapcsol be a számítógép, vagy megfagy, megáll. Ilyenkor már csak az újratelepítés vagy a masszív vírusírtás segíthet.

Miután ismerjük a vírusokat, hogyan védekezzünk ellenük?

Első sorban mindenképp egy jó hírnevű vírusírtóval. Mint pl.: Avast, AVG, Eset. Ezeknek van ingyenes verziója is viszont a fizetős prémium verzió sokkal több területen tud minket védeni, így elsődlegesként ezt ajánljuk.

Második pedig, hogy oda kell figyelni mit, hogyan csinálunk. Például idegen email-címről érkező levelek csatolmányait NE nyissuk meg. Ez az egyik leggyakoribb módja a vírus beszerzésére. Továbbá nem biztonságos weboldalakat ne látogasson meg, erre szerencsére legtöbbször felkelti figyelmünket a böngészőnk is.

Mit tegyek ha már bekövetkezett a baj?

Amikor már tele van a gép vírusokkal, legfőképp ne használjuk tovább, nehogy több kárt tegyen benne. Megvan Önben a kellő tudás ahhoz, hogy egy vírusírtót telepítsen illetve alapos vizsgálatot indítson rajta akkor ez a feladat, ha nincs akkor rendelje meg online a szolgáltatásunkat és 1 napos határidővel segítünk.

Mi a legegyszerűbb

Legegyszerűbb megoldás az, hogyha ránk bízza a „piszkos” munkát így mi feltelepítünk egy minőségi vírusírtót a számítógépére, elvégezzük a tisztítást. Választhat ingyenes illetve prémium, fizetős vírusírtó közül is. Prémium vírusírtó árával kapcsolatban keressen elérhetőségeinken keresztül. Vírusírtó telepítése, vírus írtása, tisztítása: 1500Ft

Megrendelni megtudja egyszerűen a Megrendelés menüpontban.

Forrás: oktat.uw.hu

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője