Periféria: nagyon menőn hangzik, de amúgy az micsoda?

Periféria az az eszköz, amelyet a számítógéphez csatlakoztathatunk, és annak funkcióit bővíti. Ilyen például a nyomtató, a pendrive, a külső merevlemez, az egér és még sorolhatnám.

Világ első merevlemeze az IBM 350 1957-ből mindössze 3,75MB tárhelykapacitással. (152cm hosszú, 74cm széles, 172cm magas volt)

Hogyan használjuk?

Szerencsére a mai rendszerek már a „plug and play” elvén működnek, ami annyit tesz, hogy mindössze csatlakoztatnunk kell az eszközt, a rendszer pedig automatikusan letölti a hozzá való drivert, így külső eszközünk szinte azonnal használható. Régebbi rendszereknél azonban nem volt ennyire egyszerű a történet: akkor az eszköz csatlakoztatása után még fel kellett telepítenünk a CD-n mellékelt drivert, majd egy újraindítás után volt használható a ketyere.

Adatvédelem és miegymás

Napjainkban elterjedt az olyan adattárolók használata, mint a külső merevlemez, pendrive, memóriakártya. Ezeket többféleképpen tudjuk formázni, illetve egyidejűleg kiválasztani a fájlrendszerét. A két leggyakoribb fájlrendszer a FAT32 és az NTFS, amelyek időrendben is így követik egymást. A legfőbb különbség a kettő között, hogy bár a FAT32 esetén egy tárolt fájl mérete maximum 4GB lehet, de az ilyen rendszert használó adathordozó bármikor leválasztható, nem áll fenn az adatvesztés veszélye. Ezzel szemben az NTFS rendszerű adathordozók kényesek a leválasztásra, ellenben a fájlok nem rendelkeznek semmilyen méretbeli korláttal.

Soha nem könnyű a leválás… De akkor hogyan?

FAT32: Ahogy az imént is említésre került, a FAT32 rendszernél nincs szükségünk konkrét leválasztásra, lévén ezt a fájlrendszert direkt adathordozókra találták ki.

NTFS: Az ilyen rendszerrel dolgozó adathordozók leválasztása már sokkal inkább indokolt, hiszen nem megfelelően időzített leválasztás esetén a fájlrendszer sérülhet, az adatokat pedig automatikusan egy ún. RAW formátumba alakítja, ami, higgyük el, nem jó nekünk. Viszont ebben is segítséget tud, nyújtani a szervizünk hisz nagy esélyes vissza tudjuk állítani az elveszített fájlokat.

Hogyan válasszuk le biztonságosan?

  1. A tálcán az óra melletti ikonok között keressük ki a „Hardver biztonságos eltávolítása és adathordozó kiadása” gombot.
  2. Miután rákattintottunk, keressük ki a leválasztani kívánt eszközt, majd kattintsunk a kiadásra.
  3. Amint a rendszer nem használja az eszközt, megjelenik „Hardver eltávolítása biztonságos” buborék és ilyenkor már nyugodtan kihúzhatjuk az adathordozót a számítógépből.

Így használva az adataink biztonságban lesznek.

Véleményedet továbbra sem kell megtartanod magadnak, nyugodtan bontakozz ki alább:


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője