Hogyan ne takarítsuk?

Miért is fontos a karbantartás?

Kezdjük a legelején: Minden olyan eszközt amelyet rendszeresen használunk és használni is szeretnénk, fontos karbantartani. Az autókat rendszeresen karbantartjuk sőt periódus szerint oda is figyelünk rá.

Miért tennénk másképp ezt a számítástechnikában?
A rendszeres odafigyelést meghálálja a számítógépünk, eszközünk. 2 féle karbantartásra kell odafigyelnünk. Külső és belső.

Külső
Nyílván ezalatt nem azt értjük, hogy letörölgetjük a gépházat valami portörlővel, ne adj isten nedves ronggyal.
A számítógép általános hőmérséklete lehet 40-60 fok között amely azért nem kevés hővel jár kifelé. Fontos, hogy a levegő átjárja az egész számítógépet úgymond huzat legyen benne mivel így a meleg levegő feltud cserélődni a szobahőrmérsékletű levegővel. Első amit eltömít a por az a ventillátorok mivel azon meg tud tapadni a porszem, porszemre pedig egy másik és így tovább, ezzel blokkolva a ventillátort. Így máris nem tud akkora levegőt megmozgatni mint tisztán. A számítógépháznak vannak nyílásai amely a mégjobb légáramlásért felel, viszont ezeket eltudja tömíteni a por így a légáramlás máris megszűnik, nő az eszköz hőmérséklete.
Nem hajthatjuk nyugodtan álomra a fejünket ha azt érzékeljük, hogy nem jön meleg levegő a számítógépből mivel az nem azt jelenti, hogy minden oké. Ilyenkor is lehet gyanakodni arra, hogy valami nem megfelelő hisz a hűtőbordát és a processzort egy hővezető paszta segíti a hőcserében. Amikor ez az anyag kiszáradt akkor nyílvánvaló, hogy a hőt nem adja át a processzor így a hűtő nem tudja lehűteni, végső esetben a számítógép autómatikusan kikapcsol, hogy hűtse magát. Szélsőséges esetben nem kapcsol le megfelelő időben a számítógép, hanem túlmelegszik és valamelyik fontos alkatrésze elromlik, eldurran. Így a javítás máris magasabb mint egy egyszerű karbantartás.
Amikor a számítógépet ellepi a por, kevésbé tudja hűteni magát, így lassulást tapasztalhatunk a működésében illetve magasabb hűtési zajjal jár. Továbbá a por tartalmazhat apró fémrészecskét amely ha olyan helyen tapad meg össze zárhatja az áramkört amely zárlatot okoz azaz meghibásodást.

Laptopok esetében nagyobb figyelmet igényel mivel szűkebb a hely 1 bemenet illetve 1 kimeneti nyílás van csak és 1 ventillátor. Ezek eltömődése esetén gyorsabban nő a hőmérséklet így a meghibásodás esélye is magasabb.

Belső
Belső karbantartás legalább olyan fontos mint a külső. Itt nem áll fenn a hardveres hibának a lehetősége viszont gyorsabban elérhetjük azt a szintet, hogy a számítógép lelassul, befagy, megakad. Belső karbantartás alatt, felesleges fájlok törlését, töredezettségmentesítést, vírusírtást értjük. Ezek mind felelősek a számítógép lassulásáért. Fontos, hogy ezeket megfelelő periódusonként elvégezzük.

Milyen időközönként érdemes karbantartani a számítógépet?
Maximum félévente ajánlatos a karbantartás, ha a számítógép napi 6 óránál többet üzemel akkor a maximum idő rögtön a felére csökken 3 hónapra. Nyílván ha poros helységben üzemel az eszköz akkor ugyan úgy a 3 havi karbantartást ajánljuk.

Mennyibe kerül a karbantartás?
A Mi vállalkozásunkban a Külső karbantartás 2000Ft-ba kerül amely tartalmazza a teljes takarítást, újrapasztázást. A Belső karbantartás pedig függ a karbantartás mértékétől ez lehet 1000Ft-tól 3500Ft-ig. Az árak asztali számítógép és laptop esetében értendőek.


A mi vállalkozásunk minden hozzánk leadott számítógépet díjmentesen átvizsgál, ha szükséges kitisztítja, illetve újra pasztázza a hosszabb élettartamért cserébe.


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője